etusivu uutiset artikkelit tapahtumat palvelut arkisto videot videot puutarhasanomat

Etusivu > Uutiset > Paprikassa uusi B-ryhmän vitamiini?
1.5.2003 08:12 Kuvatekstit saat näkyviin viemällä
hiiren osoittimen kuvan päälle.

Paprikassa uusi B-ryhmän vitamiini?

Vihreässä paprikassa väitetään olevan uutta, ennen tuntematonta B-ryhmän vitamiinia. Japanilaiset tutkijat ovat löytäneet uuden vitamiininkaltaisen yhdisteen, jolla on tärkeä merkitys hiiren vastustuskyvyn ja hedelmällisyyden kannalta. Tutkijoiden mukaan tällä PQQ-nimisellä yhdisteellä voi olla samankaltainen vaikutus ihmiselimistössä.

Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan PQQ löydettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1979. Tokiolaiset tutkijat havaitsivat sillä nyt kuitenkin uusia vaikutuskohteita. Tutkijoiden mukaan PQQ osallistuu elimistössä samantyyppisiin reaktioihin kuin B-vitamiineihin kuuluvat niasiini ja riboflaviini. Nämä yhdisteet on luokiteltu vitamiineiksi, koska ne on saatava ravinnon mukana. Tutkijat ehdottavat nyt myös PQQ:n luokittelemista B-vitamiinien ryhmään. PQQ:n lähteitä ravinnossa ovat tiettävästi muun muassa vihreä paprika, kiivi, persilja ja liha.

Suomalaisasiantuntija tyrmää ajatuksen

Tutkimusprofessori ANTTI ARO Kansanterveyslaitokselta on valmis tyrmäämään japanilaistutkijoiden suunnitelmat liittää PQQ osaksi B-vitamiinien ryhmää. - B-vitamiinien ryhmään on aikojen kuluessa tyrkytetty useitakin aineita, joita ei kuitenkaan ole osoitettu ihmiselle välttämättömiksi. Näin tullee käymään myös PQQ:n kohdalla.

Aro on ottanut aiheeseen kantaa myös aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä kirjassaan 100 kysymystä ravinnosta. Siinä hän leimaa pyrkimykset laajentaa vitamiinien ryhmää enimmäkseen lääketeollisuuden ja muiden tuottajien yrityksiksi kehittää koostumukseltaan entistä monipuolisempia ja paremmiksi väitettyjä ravintoaineyhdistelmiä vitamiini- ja kivennäisainevalmisteisiinsa.

Aron mukaan on ilmeistä, että välttämättömät vitamiinit ja kivennäisaineet jo tunnetaan, eikä hän pidä todennäköisenä, että niiden valikoima enää muuttuisi tieteen edistysaskeleista huolimatta. Aro kuitenkin huomauttaa, että vitamiinien lisäksi tunnetaan suuri joukko muita ravinnossa esiintyviä kemiallisia aineita, joilla saattaa olla edullisia vaikutuksia terveydelle, vaikka ne eivät olekaan elimistölle aivan välttämättömiä.

Teksti: Finfood
Kuva(t): JT

Kuvatekstit saat näkyviin viemällä hiiren osoittimen kuvan päälle.


Lähetä tämä uutinen ystävällesi!  
Tulostettava versio 

Kommentoitavaa? Anna palautetta.
Etusivu > Uutiset > Paprikassa uusi B-ryhmän vitamiini?

Palvelukortti


Tilaa Puutarha-Sanomat


Tilaa Puutarhakalenteri


Tilaa Oman pihan
terveydeksi -kirja

Anna hakusana:

 
8.3.
Elintarvikevalvonta tuli maatiloille ja puutarhaan
26.4.
Sienijuurisiirrosteella lisäkasvua taimille
16.3.
Työnteko-oikeus ilman työlupaa laajeni
8.3.
Vihannesmaiden kastelu
14.2.
Agrobiotekniikkaa siemenperuna- tuotannossa
 
 
Maataloustilastot
Kasper
Evira
Sadetutka/Ilmatieteen laitos
Sadetutka/Foreca
 
 

AAA-luottoluokitus
 
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Tapahtumat | Palvelut | PUUTARHA-Sanomat

© 2014 PUUTARHA-Sanomat